De Melkfabriek Zuidlaren
Bent u de toekomstige bewoner - gebruiker - bezoeker?

Welkom

Bent u de toekomstige bewoner - gebruiker - bezoeker van De Melkfabriek Zuidlaren?

Goed dat u er bent! Hier vindt u informatie over de ontwikkeling van De Meel en Stoomzuivelfabriek Zuidlaren. 

In 1893 werd in buurtschap De Groeve nabij Zuidlaren, in de gemeente Tynaarlo, de coöperatieve stoomzuivelfabriek ”Zuidlaren” gesticht. In 1935 wordt deze fabriek afgebroken en vervangen door een groter complex, opgetrokken in een expressionistische bouwstijl. De Melkfabriek werd vervolgens in 1968 gesloten en vlak daarna in gebruik genomen als garagebedrijf. 

Het dorp De Groeve, met haar 475 inwoners, ligt op ongeveer 1 km van de Semslinie met de provincie Groningen. Groeve is een afgeleide van "graven", een gegraven watergang. 

De naam is een verwijzing naar het Havenkanaal dat net De Groeve uitmondt in de rivier. Dit kanaal is de vaarverbinding van het Zuidlaardermeer met het dorp Zuidlaren.

Het Zuidlaardermeer ligt op loopafstand, hemelsbreed nog geen 800 meter, van de Melkfabriek. Op iets meer dan 2,5 kilometer van de Melkfabriek ligt het sfeervolle centrum van Zuidlaren. 

 

In deze prachtige omgeving gaat de enthousiaste eigenaar “De Melkfabriek B.V.” de Melkfabriek een nieuwe functie geven die past bij de ideeën en plannen binnen die omgeving. Tijdens de co-creatie onder leiding van Boei  is aangegeven dat er met name behoefte is aan wonen en werken. 

In 2022 hebben we samen met pdb|design een prachtig plan ontwikkeld wat uiteindelijk zal leiden tot 14 appartementen en 4 studio's voor jongeren tot 23 jaar. Daarnaast wordt het door een subsidie mogelijk een ontmoetingsruimte te realiseren, waarbij de bewoners gezamenlijk of prive met een grotere groep samen kunnen komen in de fabriek. 

Provincie Drenthe heeft in het kader van herstructurering ruimtelijke kwaliteit. Bij een herontwikkeling van een pand zoals de fabriek komen beslissing aan de orde die gaan over geld versus mooie elementen. Door de toekenning van de subsidie worden zaken als muurdekkers, belettering, muren en de herplaatsing van een schoorsteen mogelijk en dragen bij bij een mooi monument in De Groeve. 

Als u op de hoogte gehouden wilt worden als bewoner, buurtgenoot of anders, aarzel dan niet het contactformulier in te vullen. Wij houden u dan op de hoogte.