Sin título2
Sin título3
unnamed

De Melkfabriek Zuidlaren

Bent u de toekomstige bewoner - gebruiker - bezoeker?

De Fabriek

De Melkfabriek Zuidlaren heette oorspronkelijk de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Zuidlaren. De fabriek is onder leiding van de N.V Stoomzuivelfabriek Zuidlaren gebouwd in 1863 en staat tegenwoordig bekend als de De Melkfabriek Zuidlaren.

Kenmerken

  • De voormalige Melkfabriek is gelegen aan de Hunzeweg 20 in De Groeve.
  • Bouwjaar 1935
  • Oppervlakte 1265 m² (867 m² op de begane grond en 398 m²)

De Omgeving

Het dorp De Groeve, met haar 475 inwoners, ligt op ongeveer 1 km van de Semslinie met de provincie Groningen. De bebouwing langs de weg naar Hoogezand loopt min of meer door.


Groeve is een afgeleide van "graven", een gegraven watergang. De naam is een verwijzing naar het Havenkanaal dat net De Groeve uitmondt in de rivier. Dit kanaal is de vaarverbinding van het Zuidlaardermeer met het dorp Zuidlaren.


Bij het Zuidlaardermeer staat de poldermolen De Boezemvriend, de enige grote poldermolen in de provincie Drenthe. Het meer is erg in trek bij zeilers en andere watersporters. Er zijn dan ook meerdere jachthavens gevestigd aan het Zuiderlaarmeer. Jachthaven en Paviljoen Meerzicht liggen op loopafstand, hemelsbreed nog geen 800 meter, van de Melkfabriek.

Op iets meer dan 2,5 kilometer van de Melkfabriek ligt het sfeervolle centrum van Zuidlaren. Dit centrum is gelegen in de oude dorpskern van Zuidlaren en voorziet in alle behoeftes door de vele gezellige restaurants, boetieks en kledingwinkels evenals supermarkten, kappers, drogisterijen, slijterijen en dergelijke. Kinderen kunnen zich het hele jaar door vermaken in Speelstad Sprookjeshof.


Binnen tien minuten sta je met de auto bij de toegangspoort Wedbroeken van Nationaal Landschap Drentsche Aa. Het Drentsche Aa landschap ontstond vele duizenden jaren geleden door een samenwerking van natuur en mens. Je vindt hier veel bijzondere planten en dieren, maar ook de meeste prehistorische monumenten van ons land. Nergens in Nederland vind je een beek zo compleet bewaard als de Drentsche Aa.


In het nabijgelegen dorp Tynaarlo kan men genieten van een ontspannende dag bij spa en wellness Sauna de Bron. Voor een wat meer actieve manier van ontspanning liggen zowel Golfclub De Compagnie als de Noord-Nederlandse Golf & Country Club op minder dan een kwartier rijden van de Melkfabriek.


Met de auto staat je binnen een half uur in het centrum van bruisend Groningen met haar Martinitoren, Forum Groningen (met het hoogste dakterras van Groningen), de oude pakhuizen van Hoge der A, de Groninger hofjes, het Groninger museum en nog veel meer.

Geschiedenis

Even terug naar de geschiedenis. In 1935 is de fabriek afgebroken en vervangen door een groter gebouw. Dit gebouw is opgetrokken in een expressionistische bouwstijl en staat er tot op heden nog. Alleen de schoorsteen is afgebroken eind jaren '60.


De schoorsteenvoet is nog intact. Deze gemetselde schoorsteenvoet is voorzien van een tableau waarop de oprichters van deze bijzondere fabriek zijn genoemd.


De Melkfabriek werd in 1968 gesloten.


In de jaren '50 heeft de fabriek nog dienst gedaan als opslag voor noodrantsoenen babyvoeding, dit was in die tijd van de burgerbescherming.


Na de sluiting van de melkfabriek in 1968 is het pand in 1973 verkocht. Het pand heeft nog een tijdje gediend als meubelloods.


Langer heeft Klaas Wolthuis zijn garage gevoerd in het pand. Het pand is in de jaren '70 voorzien van een showroom. Bekend zijn de Amerikaanse auto's en campers die jaren te zien zijn geweest in De Groeve.


In 2020 is de Melkfabriek in ons bezit gekomen. Dit is de start van een nieuw hoofdstuk voor het prachtige pand met een rijke geschiedenis.

Sin título2
unnamed
Sin título3
carro
imagen azul
klaass
mapa2
mapa